El meu gos és el meu primer company del tipus caní, i tenir-lo ha estat una corba d'aprenentatge de moltes maneres. Com qualsevol pare nou ansiós, no puc evitar preocupar-me per si el seu comportament és normal o no. Una cosa que sé és: li ENCANTA la meva atenció, i de vegades fins i tot em sento una mica exasperat pel seu entusiasme per mi. Aleshores, per què el meu gos està obsessionat amb mi? Està realment obsessionat, o només una quantitat normal de devoció, per un gos? He llegit moltes coses i he descobert que la seva fascinació per mi s'ha vist fixada en ell per les opcions de cria humana durant centenars d'anys. Però també que hi ha alguns signes que cal buscar en el seu comportament que podrien significar que la seva fixació comença a ser poc saludable.

  Per què el meu gos està obsessionat amb mi?

  Els gossos tenen fama de companys alegres a causa del seu instint de buscar companyia humana, ja sigui d'una persona especial o de tot el barri! Són una espècie social que es veu impulsada de manera natural a formar vincles emocionals amb altres persones o gossos del seu grup social. Tanmateix, si el vostre gos us segueix de prop en tot moment i s'angoixa al estar separat de vosaltres, pot acabar fent que tots dos us sentiu miserables.

  Els gossos que mostren comportaments excessivament enganxosos es coneixen de vegades com a gossos de velcro. Un gos de velcro sempre vol estar al teu costat i es posa ansiós i molest quan això no és possible. A l'altreD'altra banda, el teu gos podria estar tractant amb un trastorn obsessiu-compulsiu, i un dels seus símptomes podria ser, per exemple, una necessitat incontrolable de llepar-te.

  Abans d'aprofundir en què provoca aquestes conductes en el teu gos, recorda que els canvis de comportament no es produeixen de la nit al dia. Si us plau, segueix llegint per esbrinar què està causant el comportament ansiós o obsessiu del teu gos i què pots fer per aturar-lo.

  És normal que el teu gos vulgui estar amb tu

  Primer de tot, és important reconèixer que és normal que el teu gos estigui molt interessat en tu! Durant milers d'anys de domesticació, hem criat gossos per voler estar a prop nostre. I també ens hem convertit en la seva única font de moltes coses desitjables, com ara menjar, accés a l'aire lliure, joguines i fregaments del ventre. A més, els gossos estan connectats a llaços socials amb la seva 'paquet' per portar una vida normal i plena. I és natural que acabin buscant aquesta oportunitat en tu, l'ésser viu més proper disponible.

  Tant de bo, també siguis una força enormement positiva a la seva vida, i estar a prop teu és gratificant. Tenir un gos pendent de tots els teus moviments i no pot esperar a veure què fas després té molts avantatges. Per exemple, és molt més fàcil ensenyar un senyal de record fiable si el vostre gos no li gira el cap fàcilment per les distraccions. Si ets nou a tenir un gos i no sabies ben bé quènivell d'afecció a esperar, no descartis immediatament que el comportament del teu gos sigui normal. Si no estàs segur, xateja amb el teu criador o veterinari i demana la seva opinió.

  Què és un gos de velcro?

  En poques paraules, un gos de velcro és un gos que s'aferra al seu amo a tot el temps i els segueix allà on vagin. Els gossos de velcro es defineixen simplement pel seu intens desig de la companyia dels seus amos.

  Algunes races de gossos faldillers, com ara Chihuahuas i Shih Tzu, s'han criat per desitjar més la companyia del seu propietari que altres gossos. Això significa que s'han tornat més dependents de la companyia humana per al seu benestar emocional i tenen un risc més elevat de convertir-se en gossos de velcro si aquesta companyia no està disponible. Alguns gossos de treball també tenen un alt risc, perquè van ser criats per centrar-se molt en el seu manipulador humà per fer bé la seva feina. Sense algú com a objecte d'aquest enfocament, es poden estressar.

  De vegades, els gossos d'altres races que no solen associar-se a l'adherència també es poden convertir en gossos de velcro. Això sol passar si es veuen obligats a estar massa sols com a cadell. Aquesta experiència els fa incerts de l'afecció del seu propietari a ells, en un moment important del seu desenvolupament. Es tornen enganxosos perquè no se senten segurs que el seu amo sempre tornarà quan marxin.

  Aquests són els signes més comuns de gossos de velcro

  Gossos de velcroestan molt motivats per passar molt de temps amb el seu propietari. No sempre és una falla: hem vist com en algunes races, és un tret que els humans els hem inculcat específicament a través de generacions d'opcions de cria deliberades. Així que ara difícilment podem aguantar-los! Un gos de velcro amb un aferrament saludable a tu pot ser:

  • Vés d'habitació en habitació amb tu.
  • Necessites o vulguis estar a prop teu tot el temps.
  • Vigila sempre.
  • Intenta endevinar quan et pots despertar.
  • Sempre vols estar al mig de les coses.

  Però , també haurien de romandre relaxats si els heu de deixar sols durant períodes curts.

  Algunes persones també descriuen els gossos amb problemes d'afecció i ansietat per separació com a gossos de velcro, mentre que altres mantenen que hi ha una diferència entre els dos. . Concretament, als gossos de velcro els encanta la interacció, però no els importa quedar-se sols sempre que tinguin prou companyia en general. Però els gossos amb ansietat per separació no poden tolerar cap separació sense mostrar signes d'angoixa.

  Què són els trastorns compulsius?

  A continuació, analitzem els motius de comportament compulsiu perquè el vostre gos estigui obsessionat amb vosaltres. . Els trastorns obsessiu-compulsius són extrems dels comportaments típics dels gossos. Un gos amb comportament compulsiu repeteix la mateixa acció fins al punt que interfereix amb la vida normal. Els comportaments duren més del que s'esperava, sovint ho sónfora de context, i es produeixen en circumstàncies inusuals.

  En els casos més greus, un gos que pateix un trastorn obsessiu-compulsiu fins i tot pot acabar fent-se mal. Per exemple, si tenen una compulsió per mastegar-se les potes..

  Els gossos poden tenir molts tipus diferents de compulsions, com ara:

  • Una interacció amb tu, com llepar-se
  • Jugar amb una joguina concreta
  • Girar o perseguir-li la cua
  • Passejar
  • Esclafar a les mosques
  • Bordar
  • Perseguir ombres o llums
  • Llepar-se, arreglar-se o mastegar-se

  Tingues en compte que tot això també pot ser una part normal d'un repertori de comportaments saludables. Només es converteixen en un problema quan un gos estableix una relació poc saludable amb ells, i les realitza de manera excessiva i fora de contextos normals.

  L'estil de vida d'un gos pot influir en trastorns del comportament

  Gossos l'estil de vida dels quals els provoca. estar ansiós, espantat, deprimit o frustrat tenen més probabilitats de desenvolupar trastorns de conducta. Les situacions que poden portar el vostre gos a trastorns de conducta inclouen trobar-se estrès social, com ara:

  • Separació prolongada del propietari.
  • Comportament agressiu d'altres animals de companyia de la casa.
  • Canvi sobtat en la vida del gos, com ara l'arribada d'un nadó a la família.

  També poden incloure no suficients oportunitats per participar en activitats típiques del gos, com ara:

  • Socialitzar-se ambpersones.
  • Socialitzar-se amb altres gossos.

  Fins i tot si reconeixeu el desencadenant inicial del trastorn del vostre gos, la condició pot romandre fins i tot després que s'hagi eliminat l'origen del trastorn.

  Com aturar el comportament obsessiu del gos

  Els trastorns del comportament poden derivar tant del comportament après com de desequilibris químics al cervell, cosa que dificulta el tractament. El mètode de tractament estàndard consisteix a canviar les actituds i comportaments d'un mateix combinat amb l'ús de medicaments. Si us preocupa que el vostre gos hagi desenvolupat comportaments compulsius, inclòs un vincle obsessiu amb vosaltres, un bon lloc per començar a abordar el problema és visitar el vostre veterinari. També és probable que conservin els detalls de tots els conductistes de la vostra zona i podran recomanar-ne un amb l'experiència i els coneixements més adequats.

  Trobar i eliminar els desencadenants

  Identificar i eliminar coses o situacions estressants que semblen ser la font del comportament compulsiu del vostre gos. Com a resultat, el vostre gos experimentarà menys ansietat o símptomes de TOC. Això també és clau per canviar com se sent el vostre gos sobre ells en el futur: no podeu canviar la seva resposta emocional sense controlar bé la quantitat d'estrès que pateix al mateix temps.

  Entrena el teu gos

  Pots utilitzar l'entrenament per restablir com se sent el teu gos davant una situació estressant. Així que si se senten ansiós per quedar-se sols, i s'aferrena tu per evitar que passi, llavors pots entrenar-los perquè se sentin tranquils i segurs de quedar-se sols. És una bona idea demanar-li a un entrenador o conductista amb experiència sense força que us ajudi amb això.

  Dóna al teu gos més estimulació mental en la seva vida diària

  Alguns comportaments obsessius, com ara com deixar caure una pilota als teus peus cada cinc segons durant hores i hores, són el producte de tenir una ment ocupada i la manca de sortides adequades per a aquesta energia mental. Als gossos els agrada jugar i resoldre problemes i fer coses difícils, així que proveu de donar-li més estimulació mental al vostre gos. Podeu cansar i distreure mentalment el vostre gos ensenyant-li l'obediència bàsica, l'agilitat, el treball del nas, l'amagatall o trucs nous. Una de les maneres més fàcils de mantenir la ment activa del meu gos és posar llaminadures saboroses dins d'una joguina Kong.

  Utilitza un "lloc especial" per calmar el teu gos

  Fes servir un llit per a gossos o qualsevol altre lloc que trobeu convenient com a "lloc especial" per al vostre gos i fer que sigui encara més gratificant que es relaxi allà per seguir-vos. Mentre organitzeu aquest lloc especial per al vostre gos, recordeu que és còmode, tranquil i segur. Afegiu joguines o llaminadures addicionals que faran que sigui gratificant per al vostre gos passar l'estona. Deixa-hi unes quantes llaminadures sempre que no el busqui per descobrir la propera vegada que torni, sense connectar-te amb tu.

  Què no has de fer

  No castigues el teu gos per velcro o compulsiucomportament. El teu gos no es porta malament. És degut als instints que hem programat en ell, o a l'estrès i l'ansietat fora del seu control. Ser dur amb el teu gos només empitjorarà el problema.

  Al mateix temps, quan el teu gos mostri comportaments compulsius o de velcro, evita donar-li l'atenció de retroalimentació positiva. Això pot fer que les conductes siguin més intenses. En comptes d'això, distreu-lo suaument lluny d'ells, o trobeu alguna cosa més perquè faci i recompenseu-ho.

  Per què el meu gos està obsessionat amb mi - Resum

  Comportament normal del gos i vincle saludable amb mi. inclou un alt grau d'interès pel que està fent i cap a on va. Això es deu al fet que són naturalment sociables, i hem exagerat encara més aquesta qualitat mitjançant la cria selectiva. Però, si us preocupa que el vostre gos sigui excessivament enganxat o no pugui fer front a vosaltres, és una bona idea demanar consell a un veterinari o conductista. Tot i que els gossos no poden comunicar verbalment les seves emocions, poden alertar els seus propietaris de possibles problemes mostrant signes d'angoixa. Quan es tracta de la salut mental del vostre gos, és important que reconegueu els senyals d'alerta per poder oferir la millor atenció possible.

  Més sobre el comportament dels gossos

  • Com gestionar un gos cadell que no deixarà de llepar-te la cara
  • Signals d'un gos espantat

  Fonts

  • M Helsly et al. Comportaments dels gossos en veterinàriaconsultes: Part II. La relació entre els comportaments dels gossos i els seus amos. Revista Veterinària. 2022.
  • D Döring et al. Comportament relacionat amb la por dels gossos a la pràctica veterinària. Revista Veterinària. 2009.
  • UA Luescher et al. Trastorns estereotípics o obsessiu-compulsius en gossos i gats. Clíniques Veterinàries d'Amèrica del Nord: Pràctica d'animals petits. 1991.
  • NJ Hall, et al. El paper de les conseqüències ambientals i proporcionades pel propietari en l'estereotipia canina i el comportament compulsiu. Revista de comportament veterinari. 2015.
  • Rooney & Cowan. Mètodes d'entrenament i interaccions propietari-gos: vincles amb el comportament del gos i la capacitat d'aprenentatge. Ciència aplicada del comportament animal. 2011.